OBSERVATORI INTEL·LIGENT

Finalització dels Grups Operatius 2021: VISENS, FRUHPH, VITIREGENERE, BIOECONOMIA CIRCULAR, SENSOREG, MCR LOCAL i ROCOLA

Info Innovi,

Els projectes dels Grups Operatius 2021, finançats a través de l'Operació 16.01.01 de Cooperació per a la innovació del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022 i impulsats per INNOVI i altres entitats del sector agroalimentari, arriben a la seva fase final. 

Aquests projectes han impulsat la innovació i sostenibilitat en la indústria vitivinícola i altres sectors agroalimentaris de Catalunya. Cada projecte ha aportat solucions innovadores als reptes actuals del sector, promovent la sostenibilitat, l'eficiència i la digitalització.

VISENS ha estat un dels projectes, centrant-se en la digitalització del sector vitivinícola mitjançant la integració de sensors de nova generació en cellers catalans. Aquesta prova pilot ha permès obtenir dades crucials per dissenyar estratègies de digitalització que milloraran la presa de decisions i augmentaran l'eficiència en la producció de vi.

D'altra banda, el projecte FRUHPH ha explorat l'aplicació de la tecnologia d'Ultra Altes Pressions per Homogeneïtzació (UHPH) en sucs de fruita i vins. Aquest projecte ha validat l'ús d'aquesta tecnologia com a alternativa no tèrmica per estabilitzar begudes d'origen vegetal, reduint la necessitat d'additius i millorant les seves propietats organolèptiques i nutricionals.

El projecte VITIREGENERE ha promogut la viticultura regenerativa, centrant-se en la millora de la biodiversitat i la gestió sostenible de les vinyes. Amb pràctiques agronòmiques innovadores, s'ha buscat restaurar la salut dels sòls i reduir l'ús de fertilitzants i plaguicides, integrant millor les vinyes en els ecosistemes circumdants.

BIOECONOMIA CIRCULAR de proximitat ha treballat en la valorització de dejeccions ramaderes i altres esmenes orgàniques per millorar la productivitat de les explotacions vitivinícoles. Aquest projecte ha contribuït a la bioeconomia circular, promovent l'ús de fertilitzants orgànics de qualitat que milloren el sòl i redueixen l'impacte ambiental.

En resposta a la creixent escassetat d'aigua, el projecte SENSOREG ha desenvolupat solucions per optimitzar la gestió de l'aigua en el cultiu de la vinya. Mitjançant la digitalització i automatització dels sistemes de reg, s'ha aconseguit un ús més eficient de l'aigua, assegurant la qualitat de la collita i reduint la petjada hídrica.

MCR LOCAL ha abordat la necessitat de reduir la dependència de sucres importats en la producció de cava. Amb la creació d'una planta pilot mòbil per a la concentració i rectificació de most de raïm, aquest projecte ha demostrat la viabilitat de produir most concentrat rectificat (MCR) localment, amb un menor impacte ambiental i econòmic.

Finalment, el projecte ROCOLA ha introduït la robòtica col·laborativa en el sector agroalimentari, amb l'objectiu de millorar la competitivitat de les explotacions mitjançant la modernització dels seus processos productius. Amb la creació de prototips i la realització de proves pilot, s'ha demostrat l'eficàcia de la robòtica en la millora de l'eficiència i la reducció de costos.

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte

Este proyecto ha recibido el apoyo del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, dentro del marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, en la convocatoria 2021b de ayudas a Agrupaciones Empresariales Innovadoras con el objeto de mejorar la competitividad de las pequeñas y medianas empresas.

i+Porc | Proyecto facePIG

Modificar cookies